zaterdag 23 oktober 2010

Het apenstaartje is cool!!


Wat maakt het apenstaartje zo cool?

Het @-teken ofwel apenstaartje is een symbool dat veel mensen tegenwoordig op allerlei verschillende manieren gebruiken. Je kunt er veel mee, en dat maakt het interessant en cool. Het apenstaartje is een apart leesteken dat voornamelijk wordt gebruikt in emailadressen om de naam en het adres van elkaar te scheiden Het apenstaartje is tevens een handig symbool om te gebruiken in bijvoorbeeld smsjes. Vooral jongeren gebruiken het symbool om aan te geven waar een bepaalde activiteit of gebeurtenis plaatsvindt. In dit geval kan een apenstaartje gezien worden als het engelse woord “at” dat “op” betekend. Zoals: ik zie je om 8.00 @ school.


In Spanje is er een nieuw en cool gebruik ontwikkeld, daar zet men het apenstaartje in woorden die eindigen of -os of -as. Bijvoorbeeld "amig@s" gebruikt men als men zowel vrienden als vriendinnen wil aanspreken in een e-mail.


Je zou denken dat het apenstaartje een redelijk nieuw en modern symbool is dat de afgelopen jaren met de komst van de computers ontworpen is, maar is dat wel zo?




Hoe modern is het @ symbool nu eigenlijk?
Het apenstaartje zoals wij Nederlanders het noemen, werd in de vijftiende eeuw al gebruikt door Spaanse en Portugese kooplieden, ze gebruikten het woord als afkorting van het woord “arroba”, dat vierde deel betekent.


Vanaf de negentiende eeuw is het @-teken terug te vinden in de betekenis "tegen de prijs van". Vanuit die betekenis verscheen het op schrijfmachines en toetsenborden. In 1971 werkte een programmeur, Ray Tomlinson, aan het ARPANET project, dat later uitgroeide tot het huidige internet. Toen hij het idee kreeg om berichten aan andere gebruikers over het netwerk te zenden, had hij een symbool nodig om in adressen de naam van de persoon en de naam van de computer waarop ze waren aangesloten te scheiden. Hij keek naar zijn toetsenbord en koos het weinig gebruikte @-teken.


Zoals je ziet bestond het symbool dus al veel eerder dan de computer, maar wordt het nu op een andere manier en met een andere betekenis gebruikt.


Maar hoe dan ook, het @ symbool blijft nog jaren cool en handig.

De smaak van tomaat? Week van de smaak.




Hoe gaaf!!
Vanaf 13 september t/m 1 oktober zijn er biologische wilde tomaten verkrijgbaar tijdens de week van de smaak. In ieder bakje zitten diverse wilde tomaten met verschillende vormen, kleuren en smaken.
En dan die namen van elke tomaat, geweldig!! Er is zelfs een tomaat op zoek naar een nieuwe naam! Dat zou toch leuk zijn dat je een tomaat kunt vernoemen naar jezelf! De bedenker van de nieuwe naam maakt kans op een mooie prijs t.w.v. 100 euro. Van ieder bakje dat verkocht wordt schenkt Odin een deel van de opbrengt aan Stichting Zaadgoed, om op die manier de ontwikkeling van nieuwe biolgische rassen te ondersteunen. 

Ik wist niet dat er zoveel soorten tomaten bestonden!! Ze zijn mooi om te zien... Bijna zonde om op te eten!!

Hieronder een aantal wilde biologische tomaten:


 

Red Zebra
Rode vrucht met geel-oranje strepen. Herkomst ras: USA. Volle en kruidige smaak. Lekker in een salade
Brown Berry
Deze tomaat is al sinds de 18e eeuw bekend. Herkomst ras: Rusland. Prima voor salades en snacks.
Tigerella
Gladde rood-oranje gestreepte tomaat. Herkomst ras: Rusland. Sterke, kruidige smaak.
Summersun
Een erg zoete kleine oranje cherry tomaat
Sunstream / Cherry Roma-tomaat
Vroege variƫteit van de pruimtomaat met een zachte structuur en zoete, sappige smaak. Geschikt voor salades
Snowberry
Deze tomatensoort is een zeldzaam erfstuk dat tussen 1850 en 1863 ontdekt werd. De vruchten zijn heerlijk zoet en hebben een typische tomatengeur. Als de Snowberry rijp is, heeft de tomaat een ongewone gele kleur. Hiermee zorgt hij voor fleur en kleur in salades.
Santa Orange
Zoete, knapperige oranje tomaat.
Le Jeune
Dit is een kleine, zoete, gele cherry tomaat.
Green Zebra
Gele tomaat met donkere groene strepen. Herkomst ras: USA. Lekker zoet vruchtvlees.